Dimljeni šaran

Dimljeni šaran
Dimljeni šaran

Dimljeni Šaran - Ultimativni vodič kroz najbolje načine za dimljenje

dimljeni_saran.jpg

Dimljeni šaran - ovaj vodič kroz najbolje metode i načine za dimljenje će vam pružiti jednostavne i vrlo ukusne načine za uživanje u sveže ulovljenoj ribi.

Objasnićemo vam detaljno sve što biste trebali da znate o pripremanju dimljenog šarana, počevši od pripreme, pravilnog začinjenja, soljenja, kuvanja i adekvatnog, pravilnog skladištenja.

Dimljeni šaran - Da li bi uopšte trebalo da ga dimite?

Pre nego što pređete na proces pripreme i dimljenja ribe, najpre treba da se upoznate i razumete anatomiju šarana i da li uopšte treba da dimite šarana ili ne.

Šaran je najčešće velika, masna riba, što ga čini idealnim za dimljenje ili pečenje na roštilju.U proseku, šarani su teški između dva i pet kilograma, a dužina se kreće i do 56 cm.

Zbog tolike količine mesa, proces dimljenja šarana može biti dugotrajan, ali ukus koji ćete dobiti od krajnjeg proizvoda, učiniće svo to čekanje isplativim.I to zato što je udeo mesa i masti veoma dobar, takoreći idealan i kao rezultat ćete dobiti sočnu i vrlo ukusnu dimljenu ribu.

Kako se šaran čisti?

Jednom kada se odlučite da spremate i kuvate ribu, trebalo bi da je pravilno očistite.Započnite postupak čišćenja uklanjanjem krljušti. 

Krljušt šarana se lako uklanja tupom stranom noža u kontra smeru tela ribe, od glave do repa.U principu, ljuska ili krljušt šarana se čisti kao što bi se čistila i bilo koja druga riba sa ljuskom. 

Nakon što završite sa uklanjanjem krljušti i čišćenjem, uklonite tamni krvni sud koji se proteže duž kičme ribe da biste uklonili blatnjavi ukus šarana koji je obično povezan sa njim. 

Nožem možete da isečete liniju duž krvnog suda ili jednostavno samo ga kašikom izgrebete.Pažljivo uklonite kosti i ribu isecite na odreske ili filete. 

Ovo je za većinu ljudi možda i najkomplikovaniji deo procesa.Ukoliko vam bude teško i komplikovano da uklonite sve sitne koščice, često veličine ljudske dlake, preporučujem vam da pročitate ovaj vodič ili pogledate ovaj video kako biste bolje razumeli kako ovu ribu pravilno očistiti i filetirati. 

Brzinski Savet: Izbegavajte da filetirate ribu na tanke šnitiće i slobodno ostavite kožu kako se riba ne bi raspala prilikom dimljenja, već ostala u originalnom formatu.

Koliko dugo treba usoljavati i marinirati šarana pre dimljenja?

Nakon obavljenog čišćenja i pripremanja, vreme je da se odlučite na koji način ćete začiniti ribu.Mariniranje je veoma važan deo u bezbednom dimljenju šarana. 

Iako je sama riba puna masti, mariniranje će je održati dovoljno vlažnom i prepunom raznih ukusa prilikom procesa dimljenja. 

U daljem tekstu, naći ćete neke brzinske i preukusne recepte za mariniranje šarana.

Recept za brzu marinadu Šarana

Napomena: Dole navedeni sastojci se odnose na približno 5 litara vode. 

A naravno u zavisnosti od količine mesa ćete korigovati i količinu marinade i sastojaka koje dodajete. 

Svakako uvek onoliko koliko treba da se pokrije cela riba. 

Potrebni sastojci 

- Balon vode od 5 litara 
- 1 & 1/2 Šoljica soli 
- 1 & 1/2 Šoljica smeđeg šećera(Opciono) 
- 2 - 3 kašičice praha belog luka(Opciono) 
- 5 kašičica praha crnog luka 

Da bi napravili marinadu, uzmite sve gore navedene sastojke i dobro ih promešajte. 

Neka so bude kompletno rastvorena u toj masi pre nego što ubacite ribu u nju. 

Ovaj recept po potrebi i ukusu možete korigovati i dodavati razne ukuse, pojačavati odnose smeđeg šećera i luka, a najbitnije je da so koju koristite ne kupite baš za bud zašto, već da potražite neku kvalitetniju, kako bi i ukus bio bogatiji. 

Koliko dugo meso treba da stoji u marinadi pre dimljenja? Marinirajte šarana bar 24 časa kako bi dimljenje bilo idealno. 

Potpuno bezbedno možete da marinadu i ribu skladištite u frižider, bez bojazni da će se pokvariti i sl. 

Temperatura frižidera treba da bude na standardnih 3 - 4 stepena Celzijusa. 

Neka svaki deo ribe bude jednako potopljen i izložen marinadi kako bi osigurali da je ukus svakog komada isti i uniforman.

Dimljeni Šaran - Priprema vaše pušnice

Započnite pripremu pušnice tokom poslednja dva sata procesa mariniranja i usoljavanja. 

Najbolje opcije drveta za loženje i dimljenje šarana uključuju jabukovo drvo i trešnju. 

Klasična hikorija takođe dobro deluje sa ukusom šarana.Potopite izabrano drvo u vodu dva sata. Ispustite vodu i pripremite pušnicu kao što i obično radite. 

Riba bi trebalo da ostvari unutrašnju temperaturu od 82 ° C. 

Ako vam je potrebno više drveta da biste dostigli i održali ovu temperaturu, počnite s pripremom drveta čim ispraznite prvu seriju.

Početak procesa dimljenja

Nauljite gril u pušnici i pripalite drvo. 

Strpljivo sačekajte da temperatura unutrašnjosti dođe do 38 stepeni celzijusa. 

Pratite temperaturu unutar pušnice koristeći eksterni termometar. 

Najbolji su oni termometri sa dugačkom sondom kod koje ne morate da otvarate pušnicu svaki čas kako bi proverili, mada većina modernijih već ima ugrađen eksterni termometar koji savršeno radi posao.


Prva tri sata 


Postepeno povećavajte temperaturu do nekih 70 stepeni Celzijusa tokom naredna tri sata. 

Ako temperatura prebrzo poraste, vaša riba može postati nejestiva neukusna masa. 

Po potrebi, hladite pušnicu dodavanjem vode u malim količinama tokom prva tri sata. 

Temperatura vazduha mora da dostigne najmanje 225 stepeni Fahrenhajta iliti 107 stepeni Celzijusa da bi riba postigla unutrašnju temperaturu od 82 stepena. 

Minimalna temperatura od 107 stepeni mora se postići u roku od osam sati i mora se održavati najmanje 30 minuta kako bi se osiguralo da je riba sigurna za jelo. 

Nakon dostizanja temperature vazduha od 107 stepeni C, gledajte pažljivo termometar 30 minuta kako biste bili sigurni da temperatura ostaje stabilna tokom preporučenog vremenskog perioda.

(Opcionalna metoda dimljenja) Korišćenje manjih pušnica

Da biste bezbedno i sigurno dimili nešto veće količine pripremljene ribe u pušnici, koristite šipke ili cevi od nerđajućeg čelika da biste lako okačili vertikalno ribu u pušnici. 

Kada dimite celog šarana u vertikalnom visećem položaju, držite riblji stomak otvoren tokom procesa kuvanja. 

Ako koristite tradicionalnu pušnicu, nadgledajte unutrašnu temperaturu pomoću termometra sa dugom sondom provučenu kroz spoljni zid. 

Termometar treba postaviti u najhladniji deo pušnice kako bi se tačno merile temperature.

Koliko dugo se dimi šaran?

Ribu dimite od 8 do 10 sati i povremeno proveravajte najveći i najdeblji deo mesa kako bi bili sigurni da je temperatura tačno 82 stepena celzijusa. 

Taj najdeblji deo ribe provereavajte u najhladnijem delu pušnice i tako ustanovite da li je ostatak ribe na adekvatnoj temperaturi. 

Na vama je da li ćete korigovati vatru ili položaj ribe.

Osam sati vremenskog ograničenja

Generalno, potrebno je da postepeno povećavate temperature pušnice ili smokera (peći) da biste dostigli minimalnu preporučenu temperaturu kuvanja od 225 ° F (107 C).

Ako unutrašnja temperatura vazduha nije dostigla 107 stepeni C nakon osam sati, uklonite ribu i završite postupak kuvanja u običnoj standardnoj rerni. 

Unutrašnja temperatura ribe takođe treba da dostigne preporučene temperature u roku od osam sati. 

Ribe sa unutrašnjom temperaturom nižom od 180 stepeni Fahrenheita (82 C) moraju se ukloniti i kuvati u običnoj rerni da bi se postigla preporučena unutrašnja temperatura i kako ne bi došlo do kvarenja mesa. 

Pa, koliko dugo na kraju treba dimiti šarana? 

Trebali biste dimiti šarana oko 8 sati minimum ili dok ne dostigne unutrašnju temperaturu od  82 C.

Kako se bezbedno skladišti i čuva dimljeni šaran?

Kao što smo naveli na početku ovog članka, kroz sve napisano, ispričaću vam sve što trebate znati o dimljenju šarana, počevši od pripreme, marinada, dimljenja i sigurnog skladištenja. 

Kao što svi znate, riba je vrlo osetljiva hrana i ako se ne skladišti kako treba, može dovesti do trovanja.Da biste ga bezbedno čuvali, morate preduzeti nekoliko jednostavnih koraka. 

Po završetku procesa kuvanja, dimljeni šaran najpre potpuno ohladite. 

Nakon što se uverite da je riba hladna, umotajte svaki komad u papirne ubruse i spakujte u posude sa poklopcem u frižideru do 14 dana ili ih zamrznite u zamrzivaču i na taj način dimljenu ribu možete sačuvati i do četiri meseca.

Kratak brzi pregled kroz sve što smo danas naučili

Pripremite ribu uklanjanjem krljušti i pravilnim čišćenjem. 

Isecite šarana na osrednje komade i filete sa sve kožom. 

Marinirajte ribu barem 24 sata u smesi vode, soli, smeđeg šećera i opciono još par sastojaka. 

Pripremite smoker, peć ili pušnicu i izaberite koje ćete drvo koristiti za dimljenje, Jabuku, Cikoriju ili trešnju. 

Stavite mariniranog šarana u smoker onda kada je temperatura unutar njega dostigla 37 stepeni Celzijusa. 

Tokom prva tri sara, postepeno povećavajte temperaturu sve do 225°F (107 C).

Šarana dimite oko 8 sati ili sve dok ne dostigne unutrašnju temperaturu od 180°F (82 C).

Po vađenju iz pušnice ili smokera, riba se odmah može servirati i konzumirati.

Dimljeni šaran možete čuvati u frižideru i do 14 dana ukoliko su umotani u papirne ubruse i spakovani u posude sa poklopcem. Ili pak kompletno ih zamrznuti u zamrzivalu i čuvati i do 4 meseca.

Powered by WebExpress